Pups

Een nestje
Voor het fokken van een nestje pups volgen we de regels die de ALAEU hieraan stelt. Maar voordat het zover is dat er een nestje geboren gaat worden, gaat er al heel wat aan vooraf.

De ouders
Dat begint met het zorgvuldig selecteren van de honden waarmee we pups zouden willen krijgen. Al is een toekomstige fokhond zelf nog maar een pup, ook dan moet hij of zij al aan een heel aantal eisen voldoen qua gezondheid, karakter, bouw, gebit en vacht. Ook de manier waarop de pup gesocialiseerd is, is belangrijk in deze keus. Hiermee wordt namelijk de basis voor de ontwikkeling van het karakter van de hond gelegd. Dit is in het belang van de hond en het heeft invloed op de pups die zij hopelijk eens zullen krijgen.

Als de hond ongeveer 1 jaar oud is, volgt er een serie gezondheidstesten, zoals foto’s van heupen, ellebogen, patella’s en een oogonderzoek door een gespecialiseerd oogarts. Daarnaast zal hij of zij worden onderzocht op een heel aantal erfelijke aandoeningen en wordt er een DNA-profiel vastgelegd. Als al deze onderzoeken met goede resultaten zijn afgerond en de hond zich helemaal heeft ontwikkeld zoals we hoopten, pas dan weten we zeker of hij of zij geschikt is om pups te krijgen. De leeftijd waarop een teefje vervolgens haar eerste nestje pups zal krijgen is helemaal afhankelijk van wanneer zij daar ook geestelijk aan toe is.

Als we besluiten om een teefje pups te laten krijgen, dan begint het zoeken naar een reu die geschikt is om de vader van haar pups te worden. Dit kan een eigen reu zijn, of een reu van een collegafokker. Deze reu moet aan dezelfde eisen voor karakter en gezondheid voldoen en helemaal passen bij ons teefje, zowel qua stamboom als gezondheid en karakter. Als we een geschikte match hebben gevonden, dan is het wachten op de loopsheid van het teefje en zal zij gedekt kunnen worden.
Er is altijd een mogelijkheid dat een geplande dekking om wat voor reden dan ook niet door kan gaan of dat er toch gekozen moet worden voor een andere reu.
Na 4 weken laten we een echo maken om zekerheid te krijgen of het teefje wel of niet drachtig is.

De pups
Als de dekking heeft plaats gevonden duurt het ongeveer 9 weken voordat de pups geboren worden. In die 9 weken gaat alle aandacht uit naar de aanstaande moeder en doen we ons uiterste best om haar lekker te verwennen, om haar gezond en vrij van stress te houden. De toestand van de moeder tijdens de dracht heeft heel veel invloed op de ongeboren pups. Samen met haar bereiden we ons rustig voor op de geboorte. Een spannende tijd!

De pups worden geboren bij ons in huis en hier groeien ze ook op. Midden in het gezin met alle daar bij horende geluiden en gebeurtenissen. De werpkist en later de puppyren staan in de woonkamer en tegen de tijd dat de pups zullen verhuizen naar hun nieuwe baasjes zijn ze al helemaal gewend aan het leven in huis. De geluiden van stofzuiger, rammelende potten en pannen, de vaatwasser, radio en tv, de piano en allerlei andere geluiden in en om huis zijn dan al bekend.

Op de 3e dag na de geboorte beginnen we met Early Neurological Stimulation (ENS). Dit is een serie oefeningen die van dag 3 t/m dag 16 met elke pup gedaan zullen worden en waarmee belangrijke functies van het neurologisch systeem gestimuleerd worden. De pups hebben hier voor de rest van hun leven voordeel van. Ze hebben een sterkere hartslag, een beter werkend hormoonsysteem, een betere afweer tegen ziektes en een hogere tolerantie voor stress.

Socialisatie
We besteden heel veel tijd aan de socialisatie van de pups. We zorgen voor een verrijkte omgeving waarin de pups gestimuleerd worden in hun ontwikkeling, we werken o.a. aan zindelijkheidstraining, maken kennis met alles in en om het huis, met heel veel mensen en met het verkeer op straat. Dit alles gedoseerd en op een manier die past bij de leeftijd van de pups. Op deze manier zorgen we ervoor dat onze pups de best mogelijke start hebben in hun jonge leventje. Want als in de eerste 12 weken van het leven van een pup een goede stabiele basis wordt gelegd, dan heeft zowel de hond als zijn eigenaar hier voor de rest van zijn leven profijt van!

Voeding, gezondheid en inentingen
Onze pups krijgen vanaf de tijd dat ze vaste voeding kunnen eten vers vlees (KVV). Ook onze volwassen honden eten allemaal vlees van een aantal goed uitgebalanceerde merken, zoals Carnibest, Darf en Farmfood. Daarnaast krijgen ze regelmatig een lekkere snack om op kunnen kauwen. Dit is goed voor het gebit en na een poosje lekker kauwen zijn alle honden heel tevreden. Niets is zo fijn als je honden echt te zien genieten van hun maaltijd!
De pups worden op maat ingeënt, worden ontwormd, gechipt en krijgen een Europees dierenpaspoort.

Castratie/sterilisatie
Lange tijd is het zo geweest dat Australian Labradoodlepups al gecastreerd werden voordat ze het nest verlieten. Gelukkig is dit nu niet meer zo en ook onze pups worden NIET gecastreerd of gesteriliseerd op zo’n jonge leeftijd. Er zijn zoveel bewezen nadelen voor de gezondheid en voor het karakter van de hond, dat castratie op zo jonge leeftijd absoluut niet in het belang is van de hond. Een pup heeft zijn hormonen nodig om op te groeien en een gezonde en stabiele hond te worden. In plaats van op jonge leeftijd te castreren, worden onze pups verkocht met een contract. In dit contract spreken we samen af dat u uw pup voor de leeftijd van 18 maanden laat castreren.

Karaktertest
Onze pups worden toegewezen aan hun nieuwe baasjes op basis van het karakter. Als de pups 7 weken oud zijn wordt er een karaktertest gedaan door een erkend gedragstherapeut voor honden. Door middel van deze test krijgen we nog meer inzicht in de karaktertjes van onze pups. Natuurlijk ken ik ze dan al 7 weken en weet al heel veel over ze, maar door een karaktertest krijg ik nog meer informatie. Op basis van mijn ervaring van de eerste 7 weken én de resultaten van de karaktertest kan ik de best mogelijke match maken en krijgt u een pup die zo goed mogelijk past bij uw gezinssituatie.

Wat u van mij mag verwachten
Ik doe mijn uiterste best om de pups die bij ons geboren worden zo gezond, sterk en stabiel mogelijk de wijde wereld in te laten gaan. Zoals u hierboven hebt kunnen lezen worden al onze honden uitgebreid getest op verschillende ziektes. Hierdoor kunt u ervan verzekerd zijn dat ik alles heb gedaan wat in mijn vermogen ligt om gezonde pups te fokken. Dit betekent helaas niet dat er nooit een pup ziek zal kunnen zijn, maar het betekent wel dat ik mijn uiterste best doe om dit te voorkomen. De uitslagen van gezondheidstesten mag u uiteraard altijd inzien. Daarnaast krijgt u een contract met een 2 jarige garantie op erfelijke gezondheidsproblemen bij uw pup. Alle pups worden geregistreerd bij de ALAEU en krijgen een afstammingsbewijs.
Mijn liefde voor de pups stopt niet op het moment dat ze uitvliegen. Ook als ze allang bij hun nieuwe baasjes wonen blijf ik graag op de hoogte van hun wel en wee en zou ik graag zo af en toe eens horen hoe het gaat. En natuurlijk blijf ik altijd beschikbaar bij vragen of problemen en denk ik graag mee voor een oplossing.

Wat verwacht ik van u
Van u als pupkoper verwacht ik dat u minstens net zoveel van uw pup zult gaan houden als ik dat doe! En ik ben er van overtuigd dat dat geen enkele moeite zal kosten. Zodra u de pup heeft opgehaald is het aan u om de socialisatie verder uit te bouwen, zodat de pup stabiel verder zal opgroeien. De puppytijd is een prachtige, maar ook hele intensieve tijd. Een tijd om echt van te genieten, want hoe afgezaagd het ook klinkt, ze zijn echt heel snel groot. Ik heb er alle vertrouwen in dat de pup zal opgroeien tot een lieve stabiele hond en dat hij een echt maatje zal worden voor u en uw gezin!

error: